ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ за пътуващите до Обединено Кралство Великобритaния!

∙ От 1 Октомври 2021 български граждани (както и гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария) могат да пътуват до Обединено Кралство Великобритания САМО с валиден ПАСПОРТ.

∙ Личните карти няма да се приемат като валиден документ за пътуване до Великобритания и няма да бъде разрешено влизането на територията на Великобритания с лична карта .

∙ Ако български граждани нямат паспорт и се опитат да влязат във Великобритания с лична карта, на границата ще им бъде ОТКАЗАНО влизане в страната и незабавно ще бъдат върнати в държавата, от която са пристигнали за собствена сметка.

∙ Само български граждани, получили Статут на уседналост или временен статут за уседналост, или такива с валидна апликация за статут в процес на обработка (EU Settlement Scheme), както и тези, чиито права са защитени от Citizens’ Rights Agreements ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025г.

∙ Препоръчваме ВСИЧКИ български граждани да пътуват с валиден ПАСПОРТ. Това ще им даде възможност да преминат през E-gates на граничен контрол във Великобритания, което е най-бързия и ефективен метод за преминаване на границата.

За повече информация посетете правителствения сайт на Великобритания: Visiting the UK as an EU, EEA or Swiss citizen – GOV.UK (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-as-an-eu-eea-or-swiss-citizen)