От 15 юни Гърция отваря за влизане без карантина само границата с България

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обявява старта на туристическия сезон от остров Санторини. Гърция отваря в понеделник само сухопътната граница с България. Влизане от Албания и Северна Македония е възможно само при извънредни случаи, но не и за туристи. Под забрана остава преминаването на границата с Турция. Това съобщи министърът на туризма Харис Теохарис в телевизионно изявление по повод старта на туристическия сезон.
Пътниците от няколко европейски страни с висок праг на заболеваемост ще се тестват задължително на летището при пристигане. От 15 юни международни полети ще посрещат летищата в Атина и Солун.

Разрешаването на полетите е в рамките на следващата фаза от отварянето на границите, която предвижда и подновяване на всички международни полети до летището в Солун от 15 юни, с изключение на тези от Италия, Испания, Нидерландия, Великобритания, Турция, Албания и Северна Македония.

Полетите от Албания и Северна Македония до летището в Атина ще бъдат разрешени само за „неотложни пътувания“.
Туристите с полети от Испания, Нидерландия и Италия ще се тестват за коронавирус. При положителна проба задължителна е 14 дневна карантина.

От 1 юли ще бъдат разрешени всички международни полети до всички летища в Гърция, както и влизането на всички фериботи в гръцки пристанища.

Тече мащабна подготовка на островите за сигурността на туристите. Здравните служби на островите са подготвени да реагират незабавно при случаи на заразени туристи. Към местните болници са включени мобилни екипи за тестване по островите, осигурени са и кораби с пълно медицинско оборудване и специалисти.

Забранено е на чуждестранни фериботи да влизат в гръцки пристанища, а увеселителните кораби могат да влизат в пристанищата само с екипажа на борда.