Хоум офис на планина или море

Скъпи клиенти и приятели,

Днес ще ви запознаем с второто актуално от поредицата Новото „нормално“!, а именно хоум офисa. Какви са плюсовете и минусите на работата от разстояние? За или против хоум офиса сте Вие?

До скоро тази форма на работа не беше много разпространена и „модерна“, но през 2020 г., след появата на Ковид-19, много фирми бяха принудени да въведат този принцип.

Всъщност по-голямата част от работодателите не са привърженици на хоум офиса, защото предпочитат служителите им да са им „под око“ и да контролират процеса на работа. Наложените мерки обаче, във връзка с ограничаване разпространението на Ковид-19, наложиха този начин на работа, който впоследствие се оказа не по-малко ефективен от работата в офиса.
Какви са плюсовете на хоум офиса за работодателите?

Много от работодателите установиха, че чрез този начин на работа спестяват не малка част от разходите си:
– Разходи за наем на офис;
– Режийни разходи за ток, вода, отопление и др.;
– Консумативи за офиса.

Какви са плюсовете на хоум офиса за служителите?
– Спестяване на разходи за транспорт до работното място;
– Спестяване на разходи за обяд в офиса или извън офиса;
– Спестяване на време – спестява се времето за пътуване до и от офиса; това време може да се използва, за да се свърши някоя и друга задачка, или дори за 1-2 часа повече сън.

Въпреки всички плюсове на пръв поглед, хоум офисът има и своите минуси. Тук бих споделила с Вас и личния си опит. Ние в Сън Сприй Травел Партнър имаме практиката за хоум офис по принцип. Имахме я и преди ситуацията с Ковид-19. Всеки служител има право една седмица в месеца да ползва хоум офис, като единственото условие, е тази седмица да се ползва наведнъж.

Още когато дойдох да работя тук, това беше едно от най-привлекателните за мен неща. Когато си постоянно в офиса и особено, когато имаш доста работа, тази една седмица действа някак си освежаващо на работния процес. За мен това беше седмицата, в която мога да поспя малко повече (защото както описах и по-горе, не е необходимо да ставам 2 часа по-рано, за да се оправя и да се придвижа до офиса). От друга страна и работният процес върви доста гладко. Когато се нуждаеш от по-тиха и спокойна обстановка, оставането сам оказва положителен ефект върху съсредоточаването, разпределянето на времето и по-бързото реализиране на поставените задачи. Също така, ако трябва да говорим и за личния ми комфорт, бидейки вкъщи, по-лесно мога да организирам разни срещи с приятели и излизания след работа, защото не е необходимо да се прибирам до вкъщи, за да се преобличам, глася и т.н. Също така сутрин преди работно време, или вечер след работно време, по-лесно мога да свърша и други задачки като ходене на зъболекар, маникюр, ходене на спорт и всякакви други неща, за които се сещате. Т.е. за мен тази една седмица беше като презареждане за следващите няколко, които ме чакат.

След появата на Ковид-19 обаче, и препоръката за хоум офис към фирмите, които имат възможност да осъществяват работата си така, нещата се промениха значително. Първоначално идеята за постоянен хоум офис ми звучеше доста добре. Ставаш сутрин, пиеш кафе, междувременно включваш компютъра и чакаш работният ден да започне. Работиш си на спокойствие, сам, без никой да те разсейва с излишни неща. Обядваш на компютъра или в другата стая… И особено зимата, когато е студено, не се налага да излизаш навън, да чистиш колата от сняг и да мръзнеш в нея докато загрее.. и т.н. и т.н. … Изобщо, идилия..

Да! Но не за дълго.. След втората или третата седмица хоум офис, вече исках да ходя на работа. Всеки ден започна да изглежда един и същи, защото всеки ден правех едно и също. Нямаше значение кой ден от седмицата сме, коя дата или кой месец.. Ден след ден, месец след месец…и така от март до края на юни.. Всеки ден.. един и същи.. Оказа се, че започват да ми липсват точно онези неща, които мислех, че ме натоварват – ставането рано, приготвянето на тоалета, грима, прическата, качването в колата, пътуването до офиса, шума и смеха на работното място, обядите с колегите.. Всичко това ми изглеждаше толкова далечно, и толкова хубаво! Започнах да изпитвам носталгия към нормалните неща от живота, които явно с течение на времето бях спряла да оценявам.. И не само аз! Много от нас приемат за даденост всичко, което имат или им се случва и смятат за нормално.. Тази ситуация ни научи да ценим това, което имаме и ни показа колко лесно можем да го загубим и то по начин, който никога не сме и предполагали..

Именно заради този „ефект“ на работата от разстояние върху всички нас, хотелите започнаха все по-често да предлагат т.нар. пакети „хоум офис“, които включват отделен кът с добър Wi-fi и условия за работа. Това е един вид разнообразие на работата от вкъщи, от което всеки от нас има нужда в даден момент. Смяна на обстановката. Място с красива гледка и възможност след като поработим да се възползваме от професионални СПА услуги в някой планински хотел, или пък да излезем на кратка разходка на чист въздух в планината. Защо не и да полежим 1-2 часа на хубавия плаж пред хотела рано сутринта, или привечер. Или пък да седнем на барчето близо до плажа, наблюдавайки танца на сините вълни, докато работим?

Скъпи приятели, ценете това, което имате. Обръщайте внимание на малките неща в живота, защото именно те, го правят голям. И докато чакаме нещата да се нормализират, офисите да заработят, да се върнем отново към онова забързано ежедневие (от което все се оплаквахме), нека се отдадем на възможностите, които ни предлага настоящата ситуация (като избягваме да се фокусирам само върху негативите), и да резервираме пакет хоум офис на някое красиво място, което би ни заредило с нови положителни емоции! Все пак хоум офисът няма да е вечен и нека се възползваме от възможностите, които ни предлага сега!

Разгледайте офертите ни за хоум офис, публикувани в сайта ни, и се свържете с нас, за да направим Вашата резервация!

Автор:
Мариана Кожухарова
Experienced Travel Advisor
Sun Spree Travel Partner

Обадете ни се: 0878 229 341
Пишете ни: office@sunspreetravelpartner.com

Коментарите са изключени.